Nałęczów
Kazimierz Dolny
Janowiec
Opole Lubelskie
Poniatowa
Puławy
Wąwolnica
Wojciechów
Karczmiska
Końskowola
Gmina Puławy
Józefów nad Wisłą
Powiat Puławski
   Szlak Smaków "Krainy Lessowych Wąwozów"

  

                                                                  

 

   Tooferta związana z dziedzictwem kulinarnym regionu, tradycjami związanymi ze  sposobem serwowania potraw, unikalnymi  recepturami dań, które turysta może spotkaćw lokalach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych na terenie Krainy Lessowych Wąwozów. Na szlaku smaków znalazły się restauracje, kawiarnie, karczmy, pasieki, piekarnie,winnice i inne podmioty związane  z wytwarzaniem produktów gastronomicznych charakterystycznych dla regionu.  Lokale gastronomicznewłączyły doswojego menu wybrane  niepospolite potrawy kuchni regionalnej, eksponująje w karcie jadłospisu oraz promują ideę współpracy pod wspólnym szyldem KrainyLessowych Wąwozów. Ponadto turystana szlaku smaków ma niepowtarzalną szansę zapoznać się z tradycyjnymi sposobami przygotowywania produktów gastronomicznych – mielenia mąki, wypiekania chleba i podpłomyków wyrobu masłai serów, produkcji win gronowych i nalewek, suszenia grzybów i owoców, jak również poznać tajniki powstawania produktów  pszczelich, hodowli ryb,warunków upraw drzew owocowych. Wydawnictwo „Szlak smaków Krainy Lessowych Wąwozów” poprowadzi turystę po najważniejszych atrakcjach kulinarnych, pozwoli również zapoznać się z informacjami na  temat  tradycji  kuchni ziemiańskiej, szlacheckiej, mieszczańskiej, czy też zasad dobrego odżywiania opartego  o produkty kuchni regionalnej. Szlak smakówjest promowany między innymi poprzez organizację degustacji podczas imprez promocyjnych (targów turystycznych, imprez organizowanych w samej Krainie Lessowych Wąwozów).  Podróżujący po terenie Krainy Lessowych Wąwozów turysta uzyskał możliwość poznania tradycji kulinarnych tego regionu i posmakowania miejscowych przysmaków oraz  poznania metod ich przygotowania.

 

                                            Obiekty "Szlaku Smaków Krainy Lessowych Wąwozów"

 

 

Wojciechosko Zagroda

 

 

 

Wojciechów Kol. V 114, 24-204 Wojciechów, tel. 695 -177 -327

 

Dlagrup (od września) możliwość zorganizowania warsztatów wypiekania chleba, wytwarzania masła i serówt radycyjną metodą ludową. Niewątpliwą atrakcją jest młynkowanie zboża i młócenie cepami połączone z prezentacją rodzajów zbóż.

 

Gospodarstwo Agroturystyczne - Danuta Czerniec

 

 

Wojciechów 153, 24-204 Wojciechów, tel.: (81) 517 -73 -05

 

Gospodarstwoprowadzi też tzw.„Zielone Szkoły”, gdzie dzieci z miast poznają życie na wsi. Wspólne przygotowywanie posiłków, przetworów, suszenie grzybów  iowoców pod okiem gospodyni.

 

Gospodarstwo rybackie „Pstrąg Pustelnia”

 

 

Wola Rudzka 34B/1, 24-300 Opole Lubelskie, tel. 081 827 27 31, e-mail: kontakt@pstragpustelnia.pl

 

Gospodarstworybackie „od kuchni”- prezentacja gatunków  ryb hodowlanych, karmienie,połów. Prezentacja właściwości zdrowotnych ryb (jako element kampanii „Ryba wpływa nawszystko”).

 

Gospodarstwo Agroturystyczne „Różany Dworek"

 

 

Stok-Zażuk 112, 24-130 Końskowola, tel. (81) 882 -34 -75

 

Jestto doskonałe miejsce na lekcję przyrody dla najmłodszych. Zapoznanie się z gatunkami drzew owocowych, warunkami uprawy. Gospodarstwo dysponuje również własną kuchnią, gdzie można przygotowywać posiłki oparte na zdrowych produktach z własnego gospodarstwa.

 

Pasieka „Miodowy Gaj” - Władysław Poniatowski

 

 

Wojciechów Kol. I 47, 24-204Wojciechów, tel. (81) 517 -73- 72

 

Gospodarstwopasieczne prowadzone przez dyplomowanego mistrza pszczelarza. Czego możemy nauczyć się od pszczół? Z asadniczymi elementami warsztatów jest prelekcja o pasiece i produktachpszczelich oraz zajęcia praktyczne w pasiecie. Uczeń poznaje budowę ula i jegoobsługę, a także potrafi nazwaćróżne gatunki miodu pszczelego. Dla starszych miody pitne.

 

Młyn Hipolit - Anna i Grzegorz Bukowscy

 

 

Nowy Gaj 18 A, 24-204 Wojciechów,tel. (81) 723-75 -72

 

Wdolinie rzeki Bystrej przyszlaku turystycznym Nałęczów - Wojciechów. Gospodarstwo agroturystyczne słynie ze znakomitych nalewek, sporządzanych przez samych gospodarzy według pilnie strzeżonych receptur.

 

Winnica Rzeczyca - Hanna Koreywo-Adamczyk i Rafal Adamczyk

 

Rzeczyca, gm. Kazimierz Dolny,

tel.(22) 754 50 40, 501 49 07 53,email: rafa04@o2.pl

  

Winnicapołożona na terenie Małopolskiego Przełomu Wisły. Doskonała okazja do zapoznania się z tajnikamip rodukcji win gronowych. Istnieje możliwość degustacji win własnej produkcji.

 

Młyn w Iłkach – Celejowie- Andrzej i Grażyna Niedźwieccy

 

 

Celejów 88 , 24-160 Wąwolnica,  tel. (81) 723-61-97

 

Możliwośćprezentacji pokazu robienia mąki, wypiekania podpłomyków na kuchni z czterema fajerkami (w specjalnie przygotowanej w tym celu wiacie), możliwość organizacji ogniska.

 

Piekarnia Tadeusz Zubrzycki

 

 

Jakz ziarenka powstaje chleb? Dowiemy się tego w Kraczewicach, w pierwszejprywatnej rzemieślniczej Piekarniw gminie Poniatowa, która powstała jeszcze w ubiegłym stuleciu. To tu   pod okiem Mistrza Tadeusza Zubrzyckiego grupy wycieczkowepoznają cały proces produkcji pieczywa, a także tradycje piekarskie RodzinyZubrzyckich. Każdy może tutaj choć na chwilę stać się piekarzem własnoręcznie wyplatając artystyczne chałki i bułeczki, poczuć zapach i skosztowaćprawdziwego chleba wypiekanego na zakwasie. W ofercie Firmy znajdują się pokazyi wykłady dotyczące prawidłowego odżywiania w cyklu „W każdym plecaku KANAPKA dla Ucznia i Żaka”.

 

Kraczewice Prywatne 26

24-320 Poniatowa

tel.(81) 820- 42- 82

e-mail: piekarnia.tzubrzycki@neostrada.pl

 

Warsztaty Kulinarne w Poniatowej Wsi

 

 

 

KołoGospodyń Wiejskich z Poniatowej Wsi zaprasza dzieci ze szkół podstawowych i gimnazjalnych nawarsztaty kulinarne. Warsztaty organizowane są dla 20-25 osobowych grup w miejscowym Klubie Kultury. Oferta obowiązuje od 15 października do 30 marca.

 

Na warsztatach panie proponująnaukę przygotowywania wybranej potrawy: placki ziemniaczane, pierogi, ciastka i sałatki.Koszt warsztatów - 10 zł od uczestnika /16 zł. Koszt posiłku – 6 zł.Oferta przewiduje spożycie następujących posiłków: pierogi z soczewicą, kapustą, ruskie; kluski bociany; kluski słodkie ziemniaczane zserem; kopytka; pazibroda; pęczak z grochem; racuszki z jabłkami; placki ziemniaczane; domowejroboty smalec.

 

Dlagrup dorosłych KGW proponuje tylko poczęstunek, złożony z 3 wybranych potraw z wyżej wymienionych zestawów ( do uzgodnienia z kilkudniowym wyprzedzeniem). Cena posiłku 15 zł/osoba. Nazamówienie dodatkowo proponujemy kawę, herbatę, kostkę ciasta oraz kieliszeknalewki z aronii.Cena poszczególnego asortymentu 3 zł.

 

Klub Kultury w Poniatowej Wsi   

24-320 Poniatowa

Tel. (81) 820 - 42 -88

 

Poznaj życie młynarza

 

 

Turyści,którzy zajrzą do położonej nieopodal Poniatowej miejscowości KraczewicePrywatne mają szansę poznać jak wygląda życie prawdziwego młynarza. Polecamy zajrzeć do gospodarstwa rolnego Agnieszki i Waldemara Rosińskich, właścicieli młyna elektrycznego, abyzwiedzić młyn, uczestniczyć w pokazie przemiału zboża na mąkę oraz poznać tajniki produkcji dobrej mąki, bo jak mówią młynarze nie z każdej mąki będzie chleb… Oferta płatna.

 

Młyn w Kraczewicach

24-320 Poniatowa

Agnieszka i Waldemar Rosińscy

Tel. (81) 820 - 48 - 71

 

Kawiarnia Pałacowa

 

 

KawiarniaPałacowa znajduje się w Pałacu Małachowskich w sercu parku zdrojowego. Organizowane spotkania biznesowe czy szkoleniowe odbywają się w salach pałacu, latem jest do dyspozycji gościpiękny taras, a o każdej porze roku można wieczorami potańczyć przy żywej muzyce.

Dla młodzieży interesującą będzie wizyta w sąsiadującym z kawiarnią Muzeum Prusa.

 

Al. Małachowskich 5,

tel. (81) 501-43-56 wew. 331

 

Otwarta: codziennie 10 - 22

 

Dania z menu Smaki Krainy:

1. Herbata malinowa

2. Krówka nałęczowska

3. Krajanka miodowa

4. Nalewka wiśniowa

 

Kawiarnia-Galeria „Jaśminowa”

 

Kawiarnia– Galeria „Jaśminowa”położona w wąwozach, najpiękniejszej okolicy Nałęczowa, otoczona jaśminami i Plenerową Galerią Fotografii Współczesnej. Nawiązuje do epoki Prusa i Żeromskiego.Specjalność kawiarni to  kajmak według recepty Babci Frani,herbata jaśminowa, bliny zkawiorem bądź konfiturą.

 

Ul. Chmielewskiego 1b / ul.Klonowa 7, 24-150 Nałęczów  tel/fax: (81) 501-58-50,

e-mail: jasminowa@jasminowa.plstrona www: www.jasminowa.pl

 

Otwarta:

Od maja do października: po.-pt.od 14- do zmroku,

so, nd i święta od 11 – dozmroku,

od listopada do maja: pt 14 – dozmroku,

so, nd i święta od 11 – do zmroku

 

Dania z menu Smaki Krainy:

1. Kajmak według recepty babciFrani

2. Herbata „Malinowy raj”

3. Czekolada

4. Sok z pigwy, kwiatu czarnegobzu lub z czarnej porzeczki do herbaty

5. Bliny z konfiturą

 

Gospodarstwo Agroturystyczne - Danuta Czerniec

 

 

 

Gospodyni,pani Danuta Czerniecoferuje smaczną i urozmaiconą kuchnię, a gospodarz -artysta-kowal, w któregokuźni odbywają się ogólnopolskie warsztaty kowalskie, organizuje

pokazy kucia dla grup dzieci,młodzieży i dorosłych.

 

Wojciechów 153, 24-204 tel.: (81) 517- 73- 05, strona www.agroturystyka.pl

 

Otwarta: codziennie

 

Dania z menu Smaki Krainy:

1. Zupa sałatowa

2. Schab pod beszamelem

3. Pierogi z kaszą gryczaną

 

Karczma Nałęczowska

 

Dużasala z kominkiem orazaranżacja w stylu starej karczmy tworzą niepowtarzalną przytulną atmosferęKarczmy Nałęczowskiej. W letnie ciepłewieczory nasi Goście chętnie zasiadająna ogródku i tarasie. Zapraszamy klientów indywidualnych, wycieczki i grupy naimprezy okolicznościowe rodzinne i biznesowe.

 

Ul. Poniatowskiego 4, 24-150Nałęczów, tel/fax: (81) 501-45-78 ,

e-mail: karczmanaleczowska@wp.pl

 

Otwarta: codziennie w godz. 9.00– 22.00

 

Dania z menu Smaki Krainy:

1. Rosół z bażanta

2. Dzik w śmietanie

3. Żur staropolski

 

Restauracja Pod Wietrzną Górą

 

 

Restauracjausytuowana jest w XVII wiecznym budynku, pod Wietrzną Górą w KazimierzuDolnym, 100 metrów odrynku głównego. Specjalnością jest tradycyjna kuchnia polska z elementami kuchni europejskiej. Nasze potrawy wykonujemy z naturalnych produktów pochodzących z okolic Krainy Lessowych Wąwozów w oparciu o tradycyjne receptury.

 

Ul. Krakowska 1, 24-120 KazimierzDolny,

tel.: (81) 88 -10 -640, (81)88 -10 -543 
e-mail: mailto:info@wietrznagora.pl,www.wietrznagora.pl

 

Otwarta: od 9.00 do ostatniegoklienta

 

Dania z menu Smaki Krainy:

1. Rosół mieszany z makaronem

2. Żurek

3. Sznycel wiedeński

4. Kotlet schabowy z kostką

5. Szczupak

 

Hotel „Słowik” - Restauracja

 

 

Hotel„Słowik” pięknie położonynad zalewem poniatowskim zaprasza gości do stylowej restauracji i kawiarni. W sezonie letnim zachęcamy do korzystania z rowerów wodnych i plaży miejskiej, położonej przy naszym hotelu.

 

Ul. Spacerowa 3, 24 -32 0Poniatowa, tel./fax: (81) 820 -41- 61,
e-mail: info@hotel-slowik.pl, stronawww: www.wietrznagora.pl

 

Otwarta: codziennie w godz.10.00-22.00

 

Dania z menu Smaki Krainy:

1. Barszcz staropolski

2. Zupa grzybowa z kurek

3. Śledź w czerwonym winie

4. Wołowina „po żołniersku”

5. Pierogi z kaszą gryczaną

 

Stara Apteka” - Punkt Gastronomiczny - stołówka

 

 

 

StaraApteka oferuje od siedemnastu lat smaczne i tanie posiłki. Bogate menu jest codziennieurozmaicane. Nasze motto: dla każdego coś dobrego: dla młodego i starszego, dlazdrowego i chorego, coś znanego i nowego, coś taniego i droższego.

 

Al. Lipowa 4, 24-150 Nałęczów,

tel.: (81) 5014-356 wew. 296, 691090 185

e-mail: mpardyka@wp.pl, strona www: www.kraina.org.pl/staraapteka

 

Otwarta:codziennie, w sezonie:maj - wrzesień 9.00 – 20.00,

poza sezonem październik –kwiecień 9.00 – 17.00

 

Dania z menu Smaki Krainy:

1. Chłodnik czerwony wedługprzepisu babuni Oktawii

2. Zupa pomidorowa na żeberkach

3. Schab pod beszamelem

4. Pierogi staropolskie„Kapuściaki”

5. Kompot sezonowy

 

Termy Pałacowe - Restauracja

 

Restauracjaoferuje całodzienneposiłki, w tym śniadania i kolacje w formie bufetu. Codziennie przygotowywane są dwa rodzaje zup i trzy dania główne: jarskie, mięsne i rybne. Do dyspozycjigości jest również bar surówkowy ideserowy, dania z karty oraz bar z napojami. Restauracja preferuje zdrową kuchnię SPA .

 

Ul. Paderewskiego 1, 24 – 140Nałęczów, tel.: (81) 5014- 456 w. 114,113,112

e-mail: jzarzeczna@zlun.com.pl,strona www: www.spanaleczow.pl

 

Otwarta: codziennie w godz. 7.00– 22.00

 

Dania z menu Smaki Krainy:

1. Pasztet z mięs mieszanych

2. Zupa szparagowa

3. Schab pod beszamelem

4. Mus owocowy z bitą śmietaną

 

Villa Bohema

 

 

VillaBohema to zaczarowanemiejsce w sercu magicznego miasta. Restauracja oferuje Państwu wysublimowanemenu kuchni tradycyjnej i europejskiej, charakteryzujące się lekkością idelikatnością smaku.

 

ul. Małachowskiego 12,

24-120 Kazimierz Dolny,

tel. (81) 881 -07- 56

e-mail: rezerwacja@villabohema.pl,strona www: www.villabohema.pl

 

Otwarta: codziennie 8.00 – 23.00

 

Dania z menu Smaki Krainy:

1. Rosół z bażanta

2. Sarna w sosie wiśniowym

3. Karp smażony z grzybami

 

Willa Monika

 

 

Willa„Monika” położona jest wmalowniczym zakątku Nałęczowa, najpiękniejszegoz miast uzdrowiskowych wPolsce.  W restauracji serwujemy zarówno wyśmienite potrawy tradycyjnejkuchni polskiej, wybrane specjały regionalne, jak również dania kuchnimiędzynarodowej. Do Państwa dyspozycji oferujemy duży ogród oraz wspaniałe dladucha i ciała SPA.

 

Ul. Kolejowa 37, 24-150 Nałęczów,tel./fax: (81) 501-51-25,

e-mail: mailto:rezerwacja@willamonika.pl,strona www: http://willlamonika.pl

 

Otwarte: 7.00 – 22.00

 

Dania z menu Smaki Krainy:

1. Barszcz biały na zakwasie

2. Barszcz czerwony zabielany

3. Barszcz owocowy nałęczowski

4. Korona mięsna „po sadursku”

5. Kaczka pieczona ze śliwkąnałęczowską

6. Szczupak na sposób wschodni

7. Wiśniówka lubelska

 

„Agro-Klucz”

 

 

Ul. Kluczkowice Osiedle 17,24-333 Wrzelowiec, tel.: (81) 827 -14- 19

 

Otwarta: codziennie w godz. 8.00- 22.00

 

Dania z menu Smaki Krainy:

1. Sum z wody z warzywami

2. Szczupak w śmietanie

3. Sztuka mięsa wołowa zwarzywami

4. Pierogi z serem i śmietanką nasłodko

 

Dom Przyjęć „Wołyń”- Teresa Sulikowska

 

Miła rodzinna atmosfera naimprezach i podczas wieczorków tanecznych z muzyką na żywo, pięć razy wtygodniu (18.00 – 22.00).

Ul. Paderewskiego 5, 24-150Nałęczów,

tel.: (81) 501-42-71,  502 0360431

 

Otwarta: wt, cz – nd, 18.00 –22.00

 

Dania z menu Smaki Krainy:

1. Śledź w oleju

2. Flaki wołowe

3. Pstrąg

4. Kotlet schabowy „po lubelsku”

5. Kotlet z piersi kurczaka