Restauracja Słowik to obiekt malowniczo położony w bezpośrednim sąsiedztwie zalewu w Poniatowej. Obiekt znajduje się na liście Certyfikowanych Produktów Polskiej Marki Turystycznej Krainy Lessowych Wąwozów.
Restauracja Słowik to klimatyczne miejsce, którego wnętrze jest estetycznie urządzone, a jego ściany stanowią swoistą galerię przedstawiającą najpiękniejsze obiekty i miejsca regionu.
Restauracja Słowik oferuje potrawy stanowiące kwintesencję polskiej kuchni z delikatnymi akcentami śródziemnomorskimi. Wszystkie dania tworzone są z produktów najwyższej jakości i produktów sezonowych, z których wydobywana jest esencja smaków. Potrawy bazują m.in. na takich składnikach jak owoce, warzywa, ryby, jaja i mięsa.
Na terenie restauracji Słowik organizowane są przyjęcia okolicznościowe, takie jak: wesela, chrzciny, komunie, urodziny, wigilie oraz bankiety biznesowe.
Znajduje się tu także kawiarnia, w której koncentruje się często życie towarzyskie szczególnie podczas kibicowania polskim reprezentacjom sportowym.
Restauracja Słowik w sezonie letnim udostępnia atrakcyjny taras z widokiem na zalew poniatowski oraz bezpośrednim zejściem do niego.
Obiekt podejmuje się dodatkowo organizacji cateringów komunijnych i chrzcielnych, które tworzone są według indywidualnych potrzeb klientów.
Restauracja znajduje się na terenie hotelu Słowik, który oferuje swoim gościom pobyt w 27 komfortowo urządzony pokojach.
Restauracja Słowik położona jest w malowniczej Poniatowej, z której blisko jest do takich miejscowości, jak: Nałęczów, Puławy czy Kazimierz Dolny. W Poniatowej miejscem wartym odwiedzenia jest Ośrodek Sportu i Rekreacji, gdzie każdy miłośnik aktywnego wypoczynku znajdzie coś dla siebie. Ośrodek udostępnia dla zainteresowanych m.in. krytą pływalnie, saunę, siłownie, kort tenisowy, bieżnię, dwa boiska wielofunkcyjne, skate-park, dwa boiska do piłki nożnej oraz kąpielisko z dmuchanymi torami. W okresie zimowym działa tu również naturalne lodowisko.
Świeży karp z Gospodarstwa Rybackiego „Pustelnia”, usmażony i podawany z aromatycznymi ziołami, cebulką i pieczarkami.
Schab marynowany w świeżych ziołach, a następnie smażony w jajku i mące. Podawany z dodatkiem opiekanych ziemniaków i grillowanych sezonowych warzyw.
Podsmażony filet karpia z „Pustelni”, polany delikatnym sosem śmietanowym z dodatkiem czosnku, cebuli i naturalnych przypraw.