Chmiele Nałęczowskie

Kontakt Przybysławice 5b,
21-080 Garbów
Gmina Garbów
Miejscowość Przybysławice
Telefon 600 088 384
e-mail chmiele.naleczowskie@gmail.com

Opis obiektu: Chmiele Nałęczowskie

Piwo rzemieślnicze tworzone z chmieli uprawianych na Płaskowyżu Nałęczowskim. Trunek produkowany jest przy użyciu tradycyjnych metod, z szyszek z regionalnych plantacji. Receptura stworzona z myślą o jak najdokładniejszym odwzorowywaniu doznań z picia piwa z lat 80'.

Chmiele Nałęczowskie  - Kraina Lessowych Wąwozów

Chmiele Nałęczowskie to piwo rzemieślnicze, które powstaje w Przybysławicach, zaledwie 12 km od uzdrowiska Nałęczów. Produkt znajduje się na liście Certyfikowanych Produktów Polskiej Marki Turystycznej Krainy Lessowych Wąwozów.     

Kilka informacji na temat Chmieli Nałęczowskich     

Browar Rodzinny „Chmiele Nałęczowskie” powstaje z pasją i 20-letnim doświadczeniem zawodowym w nałęczowskiej branży spożywczej z 2014 r.  Nazwa Chmiele Nałęczowskie pochodzi od tego, że stosowane w produkcji chmiele, uprawiane są na Płaskowyżu Nałęczowskim.

Trunek produkowany jest, dzięki tradycyjnym metodom, a receptura, z której powstają Chmiele Nałęczowskie została stworzona tak, by jak najdokładniej odwzorować doznania z picia piwa z lat 80. Do produkcji trunku wykorzystywane są wyłącznie wysokiej jakości naturalne składniki, takie jak: szyszki chmielowe, które pochodzą z lokalnych upraw na terenie Płaskowyżu Nałęczowskiego oraz lawenda, która pochodzi z Krainy Lessowych Wąwozów i potrzebna jest do uwarzenia piw.

Trunki w browarze Chmiele Nałęczowskie nie są utrwalane chemicznie, a filtrowanie i pasteryzowanie odbywa się, tak aby jak najwięcej prozdrowotnych substancji trafiło do organizmu człowieka. Natomiast nasycenie dwutlenkiem węgla jest w pełni naturalne i wynika z fermentacji drożdży piwowarskich.   

Co znajduje się w ofercie Chmieli Nałęczowskich?   

Chmiele Nałęczowskie w swojej ofercie posiadają piwa:  

  • IPA aromatyczne oraz IPA goryczkowe– złote, wysokogoryczkowe oraz niskoalkoholowe piwo rodzaju American IPA. Dwa chmiele uprawiane w Ameryce nadają mu cytrusowej goryczki, natomiast trzeci chmiel zebrany na Płaskowyżu Nałęczowskim nadaje piwu ciekawy, kwiatowy aromat.            
  • Żytni odlot – ciemno-bursztynowe, mało goryczkowe, niskoalkoholowe piwo, uwarzone z żytniego słodu, cechuje się trwałą pianą, zbożowymi posmakami i delikatnym aromatem.
  • Pszeniczne – białe, naturalne mętne, niskoalkoholowe piwo, charakteryzujące się łagodnym smakiem oraz delikatnym aromatem pochodzącym z chmieli nałęczowskich.
  • Jasne goryczkowe – złote, łagodne oraz średnio goryczkowe piwo o niskiej zawartości alkoholu, kompozycja trzech chmieli nadaje mu naturalnego, świeżego smaku.
  • Ciemne chmielowe – bursztynowe, goryczkowe piwo o niskiej zawartości alkoholu, posiada słodki karmelowo-kawowy smak i wyjątkowy aromat.
  • Lawendowe – złote, nisko goryczkowe oraz niskoalkoholowe piwo, które charakteryzuje się łagodnym smakiem i delikatnym aromatem wonnych kwiatów lawendy.

Informacje dodatkowe

Informacje

Obiekt Certyfikowany tak
Obiekt na Szlaku Smaków tak

Lokalizacja

Nałęczów
Przybysławice 5b, 21-080 Garbów