Manufaktura Różana to rodzinne gospodarstwo, które od 10 lat dzieli się z innymi swoim zamiłowaniem do róż. Czerpiąc z bogatej tradycji gminy Końskowola, a także domowych receptur powstała mała przetwórnia. Dzięki „Manufakturze Różanej” możemy dłużej delektować się i odkrywać bogactwa, jakie daje nam dzika róża i pigwowiec. W manufakturze produkowane są przetwory z płatków i owoców dzikiej róży oraz pigwowca m. in.: konfitura różana z Końskowoli, sok z owoców róży bez cukru, syrop z płatków róży, mus z owoców dzikiej róży z pigwowcem! Plantacja dzikiej róży i pigwowca znajduje się w miejscowości Stara Wieś leżącej w gminie Końskowola, gdzie pielęgnowane są długie i bogatą tradycje uprawy krzewów i roślin ozdobnych, zapoczątkowane przez miłośniczkę kwiatów i ogrodów Księżną Izabelę Czartoryską.
Produkty wytwarzane w Manufakturze Różanej powstają z surowców pochodzących z własnego gospodarstwa, nie zawierają żadnych konserwantów i dodatków chemicznych. Podstawą są stare babcine przepisy.
Syrop z płatków róży
Subtelny smak i aromat pachnących róż przywołujący zapach lata to doskonały dodatek do herbaty, kawy, wody, jogurtu naturalnego, lodów, ciepłych i zimnych deserów
Syrop z owoców róży
Bogate źródło witamin i minerałów podnosi odporność i witalność organizmu, szczególne polecany w okresie jesienno-zimowym dla utrzymania właściwej kondycji. Jest on doskonały do herbaty, deserów, oraz z ciepłą wodą,
Konfitura z pigwowca
Owoce pigwowca jako nieliczne nie przyswajają zanieczyszczeń ze środowiska. To ogromne bogactwo witaminy C. Są źródłem pektyny i aminy, zawierają minerały takie jak potas, żelazo, magnez, wapń. Owoce pigwowca wspomagają układ odpornościowy i wzmagają apetyt, mają też korzystny wpływ na odporność organizmu. Pigwowiec nazywany jest naszą ,,polską cytryną”. Stosowana do herbaty, ciepłej wody, deserów, ciast, bezpośredniego spożycia.
Marmoladka dyniowa z pigwowcem
Dynia jadalna z pigwowcem jest nisko kaloryczna, po ugotowaniu nie traci cennych właściwości; działa odkwaszająco na organizm i wzmacnia układ odpornościowy. Jest to doskonała propozycja na lekką przekąskę, jak również dodatek do naleśników lub deserów, można ją wyjeść tez łyżeczką prosto ze słoika. Doskonała dla osób w każdym wieku.
Końskowolska Różana Fantazja
Kolejną propozycją jest marmolada z wyrazistą nutą róży. Może być wykorzystywana do nadziewania pączków, innych ciast, deserów. Pachnącą marmoladką można po prostu posmarować bułeczkę albo w ukryciu wyjeść palcem ze słoiczka.
Sok z owoców róży niesłodzony
Sok zawiera wszystkie cenne właściwości jakie posiada owoce dzikiej róży. Do przetworów nie dodajemy cukru dzięki czemu podnosimy jakość produktu. Dzięki temu nie tylko zachowuje właściwości owoców ale również możemy delektować się ich naturalnym smakiem. Polecany jest do ciepłej wody. herbaty, kawy, naleśników, przetworów mlecznych.
Syrop z pigwowca
Zawiera wysoką zawartość witaminy C oraz fenoli i białek, jest bogatym źródłem wielu wartościowych substancji. Syrop ma działanie przeciwwirusowe – idealny w okresie jesienno – zimowym i zimowo – wiosennym. Doskonale zastępuje cytrynę w herbacie.