Muzeum mieści się w najsłynniejszej kazimierskiej piekarni należącej do rodziny Sarzyńskich – w zabytkowych XVII-wiecznych piwnicach.
Szczególnie zachęcamy do udziału w warsztatach– prowadzonych z humorem i interakcją z Gośćmi – przeznaczonych dla dzieci, ale też dla dorosłych. Podczas warsztatów uczestnicy poznają legendę o kogucie, poznają składniki do produkcji ciasta i zaplotą własnego koguta.
Poznacie Państwo taką tematykę, jak tradycję dymionych śliwek węgierek, przetwórstwo naszych owoców, lokalne winiarstwo, browarnictwo, młynarstwo, typowe wielowiekowe uprawy. Zostaną zaprezentowane również lokalne produkty spożywcze, domowe sposoby przetwarzania żywości i wybrane przepisy kulinarne na kazimierskie potrawy.
Wystawa obejmuje również kuchnię żydowską Kazimierza Dolnego, dawne restauracje i jadłodajnie dla letników, kazimierskie targi i wiele innych ciekawostek.